Cursus

Wat houdt onze cursus in?

Onze cursus verschaft een verkennende blik op enkele aspecten uit de sterrenkunde en ruimtevaart. Wij belichten volgende thema’s:

 

  • Het zonnestelsel: behandelt het ontstaan van ons zonnestelsel, benadert de afmetingen en de massaverdeling erbinnen en belicht de zon, de verschillende planeten en hun manen, en andere gasten zoals planetoïden en kometen.
  • Sterren: hoe ontstaan sterren, wat kan de levensloop zijn van een ster en door wat wordt die precies bepaald? Welke soorten sterren zijn er? Wat vertelt hun kleur en helderheid?
  • Melkwegen en kosmologie: dit thema neemt eerst een kijkje bij onze Melkweg en bij het ontstaan van andere melkwegstelsels en hun specifieke vormen. Wat weten we tot nu toe over melkwegen door waarnemingen in verschillende stralingsgebieden van licht? Daarna is het de beurt aan kosmologie, de studie die de structuur van het heelal, zijn oorsprong, geschiedenis en toekomst bestudeert. Is alles nu ontstaan met de Big Bang? Dijt het heelal nu echt uit, of krimpt het eerder in? En hoe kunnen we hier echt zeker van zijn? Zijn wormgaten, zwarte gaten en witte gaten fabeltjes? Die vragen worden hier beantwoord.
  • Ruimtevaart en waarnemen: enerzijds wordt er uitgelegd op welke manier u zelf kan waarnemen (met het blote oog, een verrekijker, telescoop,…). Welke hulpmiddelen bestaan er om u te gidsen aan de sterrenhemel? En wat kan u nu eigenlijk allemaal zien (de maan, de zon, planeten, deep-sky objecten, kometen, meteorenzwermen,…) en op welke manier pakt u dit het beste aan? Anderzijds behandelt men de geschiedenis van de ruimtevaart. Wat is er nodig om een ruimtetuig te lanceren, wie waren de pioniers, hoe verliep de wedloop tussen toonaangevende naties en hoe ver staan we momenteel in ruimtevaartonderzoek? En wat zweeft er zoal boven onze hoofden?

Praktische info

De cursuslessen richten zich op volwassenen (minimumleeftijd 17 jaar) en gaan door op volgende vrijdagen:

  • vrijdag 15 februari 2019
  • vrijdag 15 maart 2019
  • vrijdag 19 april 2019
  • vrijdag 17 mei 2019
  • vrijdag 21 juni 2019

De lessen gaan door in C.C. De Werf, Molenstraat 51, 9300 Aalst, vergaderzaal op niveau +4. Elke cursusles start om 20u en duurt ongeveer tot 22u30, met tussenin een korte pauze.

Enige voorkennis is niet vereist om te kunnen volgen. Tijdens de presentatie worden er hand-outs voorzien. Na afloop ontvangt elke cursist van ons een CD-ROM waarop de gegeven presentaties kunnen worden geconsulteerd en waarop u ook bijkomende interessante links, foto’s, filmpjes en documenten kan vinden om zich meer in de materie te verdiepen.

De kostprijs van de cursus bedraagt 40. Als cursist wordt u vanaf uw inschrijving automatisch ook één jaar lid van onze vereniging en daardoor kan u van enkele voordelen genieten: ledentarief bij georganiseerde uitstappen, consulteren van onze bibliotheek, uitlenen van waarneemmateriaal, ontvangst van het maandelijks ledentijdschrift, enz.

De cursus wordt opengesteld voor de Uitpas en kost voor de houders van Uitpas die recht geeft op kansenpastarief .

 

Inschrijvingen of meer informatie

Neem contact op via e-mail:Kalender Publiek
No events
Kalender Murzim
No events
Kalender Sirius
No events
Kalender Puppies
No events